Dette er en oversigt over model vand. Oversigten indeholder diverse typer og produkter, samt erfaringer som folk har haft med kunstig vand - primært hentet fra danske sider

Tryk på vand til venstre for at få vist alle typer på een gang eller på en af undermenuerne for at få vist en specifik type.

Hvis du har kommentarer, tilføjelser eller rettelser, så tøv ikke med at sende en mail.

Valg af metode

Hvilket metode og produkt man vælger er en smagssag, men man skal tænke over, hvilke bevægelser der er på overfladen.

F.eks.

  1. I søer er overfladen mest stillestående.
  2. I åer og floder er der rislende vand eller strømmende vandmasser.
  3. På hav kan der forekomme store bølger

F.eks. er det nemmere at få råglas til at ligne en stille havn/sø end et oprørt hav med store bølger. Til snoede åer og floder er væsker nemmere at arbejde med, da det selv finder vej ind mellem sten og bredder.

Kig også under links for yderligere ideer.

Lak


merete_np, Sporskiftet, www.modelbane-piger.dk: Efter erfaringerne med åen, valgte vi ikke at bruge plastgranulat til vores havn. I stedet brugte vi et tykt lag blank klar lak oven på den blå/grøn-malede plade. Efter tørring fik vandet et lag lak til. Resultatet blev meget naturtro.

Techek, Sporskiftet: Jeg har en gang lavet et "hav" med både skibslak/trælak hvilket jeg indtil videre holder mig laaangt væk fra. Ikke alene tager det lang tid om at tørre (en uge for fx. 1-2 mms tykkelse), men det har en voldsom overfladespænding der får det til at trække ind i sand, græs, siv og alt andet. Personligt taler jeg om at have ødelagt næsten 2 ugers arbejde ved at male et (1!) lag på ca ½ mm klarlak omhyggeligt på "havbund" og op til strand, siv og græs - hvorefter det tørrede på omtrent 3 dage og ødelagde alt landskab i en omkreds på 20-30 cm - og medførte komplet renovering på endnu 2 ugers arbejde.

My 1 2 87: Jeg har afprøvet flere forskellige lakker til "havbrug". Bl.a. skibslak som anbefalet af modeljernbaneklubben Spijkspoor i banen nr. 91. Det var ikke helt tosset. Skal dog lige have testet silikone, før jeg vælger den endelige metode. Se Vandeksperimenter.

YouTube / marklinofsweden: Tutorial - How to make ocean water with realistic waves EASY (11:47)


 Nystrup Gravel: Varnish Water

Silikone


mylle, Sporskiftet: Mal bunden blå-sort-grøn-fissengul. et tyndt lag klar silikonefugehalløj gør det ud for bølgekrusninger. Nemt let billigt.

bibihest, Sporskiftet: Se evt. her http://www.modellmarine.de/index.php?option=com_content&view=article&id=143&Itemid=4338

 

 


 

Glas


Moppe, Sporskiftet: Havn, lavet med råglas der har bølgeform. Kan købes ved enhver glarmester.
Fordele: ligner vand mindst lige så meget som alle andre metoder. Er til gengæld ret hurtigt at montere.
Ulemper: knækker let og kræver derfor du godt underlag.

MODEL-BANEN Hæfte 4 af Svend Pedersen, http://www.modelbaneteknik.dk/mbog/mb4.pdf: En idyllisk sø vil pynte i landskabet, og den kan f. eks. laves på følgende måde: Man fremstiller en kasse af passende størrelse, men i stedet for låg. anbringes en råglasplade i en ramme oven på kassen. Kassens indvendige sider males blå, dybtblå forneden og lysere opefter. I kassens bund indbygges en fatning til en elektrisk pære (fra anlæggets svagstrømskilde), der må forsynes med en afskærmning, så den ikke kaster lyset direkte op, men ud til siderne og altså kun reflekterer disses blå farve. I bordpladen saves et hul - mindre end kassens råglas-låg - og så uregelmæssigt af form, at det får lighed med en naturlig søs uregelmæssige facon, der jo altid er betinget af det omliggende terræn. Kassen skrues derefter fast under hullet på undersiden af bordet. Søens bredder udarbejdes i gips, og nu er der nye muligheder for fantasien. I en sø kan der anbringes en lille træbevokset ø, små bådebroer kan bygges fra bredden ud på råglaspladen, hvis riflede overflade ligner krusninger på vandet. Er søen anlagt i nærheden af bjerget, ned ad hvis sider måske en lille bæk kommer strømmende, kan der også anlægges en idyllisk vandmølle.


 

Væsker og gel


Busch 7589, Aqua Modellwasser,

www.busch-model.com/aqua

125 ml. Pris: Fundet til kr. 40 (2008)

 

 

 

 


Epoxy

R&G Epoxyhartz L + Hærder L

Pakke med 280g

Arbejdstid 40 min.

Hærdetid 24 timer

Set til dkr.70

Se også Reiners side: Den kunstige å

Bemærk: Sundhedsskadeligt at arbejde med!: Sporskiftet


Deluxe Materials Senic Water

www.deluxematerials.co.uk/pages/scenicproducts.htm

www.deluxematerials.dk/?q=node/11

Senic Water (100ml)  Set til Kr.  84 (2008)

Senic Water (250ml)  Set til Kr. 148 (2008)


Deluxe Materials Solid Water

www.deluxematerials.co.uk/pages/scenicproducts.htm

www.deluxematerials.dk/?q=node/11

www.miniseum.dk/solidwat.htm (også med eksempler på brug af Scenic water)


EnviroTex Lite

www.eti-usa.com/consum/envtex/envlite.htm

Available in 4 - ounce, 16 - ounce, and 32 - ounce kits.

US product. Kan fås i GB, men er dyrt. Fundet til $10.75 (2008)

EnviroTex Lite® is a reactive polymer compound. It cures to a thick, glossy coating in about 8 hours at 70°F, and reaches full strength and toughness in about 48 hours. This durable, resilient material requires no polishing to produce a high gloss. One coat is all that is usually required for a deep attractive finish, however, two or more coats maybe applied one over the other by simply wiping the surface with a clean cloth and alcohol prior to recoating. Four ounces of Envirotex Lite covers one square foot.

Får mange rosende ord på amerikanske mj-sider.


Faller 171661, Natur-Wasser

www.faller.de

470 ml. Én komponent.

Pris: Set til DKK 145 (2008)

Pris: Set til €19 (2008)


Faller 180508, 2 component Water Varnish

Findes ikke længe på Fallers hjemmeside. Udgået produkt?

To make realistically model water surfaces, rivers and lakes. Make-up mix 1:1. The contents are sufficient to cover an area ca. 1 m2, according to the depth. With comprehensive instructions. 500 g.

Set til DKK: 398 (2009) og $ 39.13 (2009) 

merete_np, Sporskiftet, www.modelbane-piger.dk:

Fra http://www.modelbane-piger.dk/bladet/mbp19.pdf: Under et besøg i JMJK så vi store, meget flot vandflader. Jeg fik oplyst at de var lavet med ”Fallervand”, en blanding af 2 væsker fra Faller. Prisen for ca. ½ l er omkring 300 kr. ... Fallers vand ser meget naturtro ud og løber ind mellem de sten, jeg har lagt i åens bund og lidt op af siderne. Man bør være opmærksom på, at Fallervandet skal have god tid til at tørre helt igennem, gerne nogle uger uden at det røres.


Golden Extra Heavy Gel (Gloss)

www.goldenpaints.com/products/medsadds/gels/gels.php

Techek, Sporskiftet: Extra Heavy Gel blev indkøbt til at lave krusninger, vandsprøjt og lignende bevægelser med hvilket jeg ikke har fortrudt. Det er rigtigt godt at lave spildevand fra drænrør med, små vandpjask og ligende vandbevægelser. En bøtte på 473 ml holder dog nok resten af min levetid!

 

 


Golden Self Leveling Clear Gel

www.goldenpaints.com/international/danish/products/medsadds/gels/gels.php

ml: 236: Set til  DKK 75 (2008)
ml: 473. Set til  DKK 127 (2008)

Techek, Sporskiftet: Self Leveling Clear Gel skulle bruges til at lave et gennemsigtigt lag af vand. I første omgang lavede jeg en prøve på max 1-2 mms tykkelse og det tørrede også fornuftigt op. I anden omgang lavede jeg et nyt lag ovenpå det gamle på ca. 4-5 mm og lod det tørre. Men efter ca. 24 timers tørretid, blev jeg negativt overrasket - det hele havde trukket sig sammen så det så ud som Jesus havde delt vandet næsten midt på og desuden havde "vandet" trukket sig lidt op i resten af den omgivende udsmykning (ved den sø jeg forsøgte at lave)


Magic Water™

mo819001mobaArt 819001

Magic Water™ ist das beste Material für die einfache und vorbildgetreue Gewässergestaltung:

– es ist dünnflüssig, fließt daher gut aus
– es schrumpft nicht
– es vergilbt nicht
– es ist ausgehärtet temperaturstabil, verträgt daher sowohl Modellbahnkeller, als auch Dachböden
– es wird beim Aushärten nicht heiß und lässt somit auch die Verwendung besonders vorbildnaher Materialien wie Holz, Flockage und Turf zu.
Dabei spielen Größe und Tiefe des Modell-Gewässers keine Rolle
– Magic Water™ behält seine herausragenden Eigenschaften bei jeder Modellgröße. Magic Water™ härtet gut aus und kann leicht nachträglich bearbeitet oder gereinigt werden.

Die Menge einer Packung (18 oz., ca. 510 g) ergibt ca. 0,5 Liter Flüssigkeit und reicht aus für eine Gewässergröße von ca. 15 x 15 cm bei einer Tiefe von ca 2 cm.
Magic Water™ ist dabei ergiebiger und preisgünstiger als vergleichbare Produkte.


Noch 60870, Wasser Gel

www.noch.de

2 komponent

2 * 100 ml. Pris: Set til DKK 216 (2008).Vallejo 26230, Still Water

www.acrylicosvallejo.com

Flaske med 200 ml med påføringsstuds

Pris: Set til DKK 98 (2008)

modelskibet.dk: En glasklar flydende væske, der nivellerer sig selv og tørrer ind til en krystalklar film. Den kan anvende direkte fra flasken, og kan hældes over det ønskede område i dioramaet, hvor den tørrer. For at opnå en ekstra dybdevirkning, kan der med fordel påføres lag af flere omgange. Ideel til damme og søer, kanaler, bugter og laguner. Still Water er en vandbaseret polyurethane. Når den påføres en ikke-porøs overflade - som fx glas eller klar polyester og plastik, kan Still Water efter endt tørring trækkes af emnet og skæres til.

 


Vallejo 26.201, Transparant Water

www.acrylicosvallejo.com

Pris: Set til DKK 83 (2008)

Flaske med 200 ml med påføringsstuds

modelskibet.dk: Kan blandes med andre produkter i serien. Tørretid fra ca. 45 minutter til flere dage afhængigt af tykkelsen på det påførte lag. Værktøjer m.m. kan rengøres med vand. Efter endt hærdning kan produktet aftages fra emne, formes og bukkes samt bearbejdes med hobbykniv.


Vallejo 26.202-204, Water Effects

26.202 MEDITERRANEAN BLUE (Middelhavsblå)

26.203 PACIFIC BLUE (Stillehavsblå)

26.204 ATLANTIC BLUE (Atlanterhavsblå)

www.acrylicosvallejo.com

200 ml. Pris: Set til DKK 99 (2008)

Three ready to use high density acrylic gels, pigmented to imitate the different shading of the three great oceans. The final effect depends on the color of the ground. Further variations in tonality can be achieved by blending with one another, with Transparent Water, or with white, black or any other color at wish.

modelskibet.dk: Tørretid fra ca. 45 minutter til flere dage afhængigt af tykkelsen på det påførte lag. Værktøjer m.m. kan rengøres med vand.


Vallejo 27591, Acrylic Heavy Gel Medium.

www.acrylicosvallejo.com

Muligvis det samme som 70591.

merete_np, Sporskiftet, www.modelbane-piger.dk: Fra www.modelbane-piger.dk/bladet/mbp19.pdf: Jeg må indrømme, at jeg blev skuffet. Så skuffet at jeg ikke vil anbefale andre at bruge det omtalte materiale.

Eksempel: Brug af Heavy Gel Medium på norske Grimstad Line. Muligvis ikke samme mærke?!

 


Woodland Scenics, Realistic Water, C1211

http://www.woodlandscenics.com/items.cfm/Water

Movie: "Using Realistic Water"

Movie: "Making and Placing a Waterfall"

 


 

Granulater


Noch 60855 og 60856, Water-Drops

www.noch.de

shop.whitedragon.dk/product.asp?product=4442 (Vejledning findes også her)

60855 Transparent, Pris: Set til DKK 91 (2008)

60856 Color, Set til DKK 134 (2008)

Produceres muligvis af Woodland Scenics (US) E-Z Water?


Woodland Scenics, E-Z Water, C1206

http://www.woodlandscenics.com/items.cfm/Water

16 oz

Pris: Fundet til $10.99 (2008)

Kun set i US. Woodland er partner med Noch. Forhandles muligvis af Noch under deres eget navn


 

Vandfolie


Faller 170791, Søfolie

www.faller.de

Mål: 530 x 260 mm

Pris: Set til DKK 80 (2008)

www.toget.dk: Når du bygger et modelanlæg, så kommer du ikke uden om en sø. Dette sæt består af et transperent stykke folie og en farvet bund. Hermed kan du lave en meget naturtro sø på dit anlæg.


Noch 60850 og 60851, søfolie

www.noch.de

60850: Ark på 41 X 26 cm. Pris: Listepris €5.99 (2008). Set til DKK 48,50 (2008).

60851: Ark på 75 X 50 cm. Listepris €14.99 (2008)

 


 

Rigtig vand


Moppe, Sporskiftet: Rivende flod med rigtigt vand.

Fordele: giver et levende billede af vand i bevægelse.
Ulemper: alt du kan tænke dig. Fordampning, aflejring af kalk, kræver en vandtæt bund, der må ikke være sugende materialer i vandet og så skal man have en pumpe.......... 


Faller waterpump

Faller 180627, Pump set

Consisting of an electric pump (12–16 V, AC voltage, 220 mA), 900 mm flexible PVC hose and 2 connecting pieces. The pressure output is 400–500 mm capillary rise.
This pump is particularly suitable for building waterfalls, running streams, lakes, trick fountains, fountains and for operating water mills. Detailed instructions with a lot of tips and installation information included.

 

 


Noch 60150, Vandpumpe

www.noch.de

Pris: Set til €21.5

Til 16 V vekselstrøm! Hertil kan benyttes en Noch 60155, trafo.

 

 


 

Vandeffekter og sne


Vallejo Foam & Snow, 26.231

www.acrylicosvallejo.com

Flaske med 32 ml med påføringsstuds

Pris: Set til DKK 37 (2008)

This high density white paste dries quickly to a hard, very opaque finish. It is used to simulate foam on waves and whitecaps and is excellent for achieving White Water effects. Can be applied straight

from the bottle for simulating snow on trees and houses. For large extensions of snow it is best to use a brush or painting knife. Foam applied with a dry brush on the ripples and peaks of the tinted gels creates the most lifelike tracing of the froth and spume created by swirling water.


Deluxe Materials Senic White

www.deluxematerials.co.uk/pages/scenicproducts.htm

www.deluxematerials.dk/?q=node/11

75ml

Pris: Set til DKK 82 (2008)


Deluxe Materials Senic Snow

www.deluxematerials.co.uk/pages/scenicproducts.htm

www.deluxematerials.dk/?q=node/11

www.miniseum.dk/scenicwater.htm

Sne til ½ m2. Inkl. Scenic Snow flakes mm.

Pris: Set til DKK 158 (2008)


Faller Wasser-Effekt, 171662

230 ml. Én komponent

Pris: Set til DKK 123 (2008)

 

 


fa170735_01

fa170735

Faller Winter set, 170735

This FALLER »Winter« set contains a combination of materials for the production of a glistening mass of snow which is sufficient to cover an area of approx. 1000 x 1000 mm with three to four houses and several trees. Furthermore, the set also contains 6 wintery bare trees, a spatula, many large and small icicles and detailed instructions. In the brochures »Modelling Made Easy »START« (190840) and »PROFI« (190842)« you can find interesting ideas for the modelling of winter landscapes.


NOCH - Wassereffekte, 96146

230 ml.

Udgået produkt.

Pris: Set til DKK 135 (2008)

 

 


Noch 60872, Wassereffecte

www.noch.de

125 ml én komponent.

Pris: Set til DKK 57(2008)

 

 

 


Ziterdes - Water Effects, 12635

125 ml

Pris: Set til DKK 55(2008)

 

 


Woodland Scenics, Water Effects, C1212

http://www.woodlandscenics.com/items.cfm/Water

Kun set i US

Én komponent

 


Gips eller kartoffelmel

Til sne kan man også bruge gips eller kartoffelmel.


 

Links til modelvand


My 1 2 87: Mit første vandeksperiment

Modelbanepiger: www.modelbane-piger.dk: Bl.a.

   www.modelbane-piger.dk/husbyggeren/gartner/have00.htm, klik på "Vand På modelbanen" 

   www.modelbane-piger.dk/bladet/mbp18.pdf

   www.modelbane-piger.dk/bladet/mbp19.pdf

   www.modelbane-piger.dk, Klik på "Tip og ideer" og dernæst "Vand i åer, søer, havn og strand"

Ten Ways To Model Water (US): www.aglasshalffull.org/article-model-water.html

Flot hav med silikone: www.modellmarine.de/index.php?option=com_content&view=article&id=143&Itemid=4338

Inspirende vandbilleder: www.spijkspoor.nl

Nice water effects on norwegian site: grimstadline.blogspot.com/2009/02/water-part-i.html

Nystrup Gravel: Varnish Water

Vann på modelljernbanen av Svein Sando, Norway.

Faller: Creating water bodies the easy way

www.frykmo.se: Vatten

mymocom.com/basteltippdetails: Lak som vand - på tysk

Epoxy: Bemærk: Sundhedsskadeligt at arbejde med!:

Reiners side: Den kunstige å.

Skala-N.dk: Broen over Skjern

 

Video:

YouTube / ModelSceneryExpert: Realistic Water & Water Effects - Model Scenery | Woodland Scenics

YouTube/ ModelRailroaderMag: MR scenery how-to: Create water with realistic waves for your model railroad

YouTube / marklinofsweden: Tutorial - How to make ocean water with realistic waves EASY (11:47)

Bouldercreekrailroad.com: Realistic Scenery Volume 3 (22:43)

YouTube / 6109river: dunkler wilder Bach, dark mountain creek: Märklin Modelleisenbahn Anlage, Marklin modeltrain layout (rigtig vand) (2:33)

YouTube / Akademee: Easy and Cheap Diorama Water Effects Tutorial Part 1 (9:03)

YouTube / Akademee: Easy and Cheap Diorama Water Effects Tutorial Part 2 (7:30)

 

Czech Dutch English French German Greek Norwegian Russian Spanish Swedish

Quick links

sporskiftet.ico jernbanen.ico jernbanen.ico signalposten.ico baneforum.ico svenska-lok.ico stummi.ico drehscheibe.ico postvagnen.ico mjfno.ico
sundborg.ico evp.ico railorama.ico niels-modeltog.ico  skala-n.ico jernhesten.ico danskmodeltog.ico reiner.ico Mathias' sidesporoledinesen.ico
djk.ico dmju.ico djm.ico museumstog.ico shs.ico