Min første Helix

Så fik jeg færdiggjort min første helix. smiley-smile

Det er en enkelsporet helix opbygget på næsten traditionel vis med krydsfinér og gevindstænger. Helixen skal forbinde mit sidespor med undergrunden. Helixen udmunder øverst et stykke over niveau 0, hvorefter sidesporet løber ind over anlæggets længste bro.

Data:

Diameter 91 cm
Omgange 2 3/4
Højde 25 cm
Hældning 3.1 %
Krydsfinértykkelse 8 mm
Gevindstænger 10 mm
Højde af hver omgang 9 cm
Friafstand imellem hver omgang 7.4 cm
Skinner Tillig flexskinne, 4 mm høj
Skinneunderlag 4 mm grønt gulvunderlag
Bundplade 10 mm spånplade
Bredde af krydsfinér 70 mm. Ved øjerne 100 mm

Gevindstænger

Helixen er understøttet af 12 gevindstænger på hver 10 mm. Det er nok lidt overdimensioneret, men jeg havde lige en æske med 100 stk 10 mm møtrikker liggende. Gevindstængerne blev købt i Bauhaus i længder á 1 m til kr./stk 25. De blev skåret i 1/3 dele med en vinkelsliber. Husk at skrue møtrikker på før overskæring, så kan du nemt genskabe gevindet igen ved at skrue møtrikken ud over det nye snit. Jeg valgte ikke at anvende skiver og det ser heller ikke ud til at være nødvendigt med de relativ store møtrikker.

Gevindstængerne er sat så de understøtter for hver 1/6 omgang inderst og yderst, men inderste og yderst er forskudt 1/12 omgang, så den faktiske understøttelse bliver for hver 1/12 omgang. En lille detalje som giver en mere stiv helix.

Alle omgange er samlet. Gevindstænger ligger klar. Skabelon kan ses liggende i midten.Nederste 1 3/4 er samlet. Sidste omgang ligger klar.

 

 

 

 

 

 

 

Nederste 1 3/4 er samlet. Sidste omgang ligger klar

Alle omgange er samlet. Skabelon kan ses liggende i midten

Krydsfiner

De nederste 1 3/4 omgange er samlet af krydsfinér, der er skåret i 1/6 dele. Den øverste omgang er i ét stykke for eksperimentets skyld. Samlinger tager tid, men jo flere stykker der er, jo mindre bliver materialespildet. Stykkerne er samlet ved at skære enderne i smig på 45 o. De er limet sammen med almindelig hvid trælim og hæftet med en hæfteklammepistol 4 steder på hver side. Det holder fint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helixen er blevet prøvekørt med flere lokomotiver og vogne - specielt med bogie vogne. Lokomotiverne trækker fint op ad og der er ingen tendens til afsporing af vogne.

Erfaring

Det har været en god måde at opbygge helixen på. Jeg er sikker på, at de "forskudte" gevindstænger giver en mere stiv opbygning end hvis de var sat parvis overfor hinanden. Næste gang vil jeg blot sørge for, at forskydningen af inderste gevindstænger er præcis det halve af afstand af de yderste. Så er det lettere at justere højden bagefter, når højdeændringen imellem stængerne er konstant.

Der var ingen problemer i, at anvende Tillig flexskinner.

En anden gang vil jeg save ud i 1/3 dele.  1/6 giver for mange samlinger.

 

 

Læs mere om helix'er i artiklen Spindel - Helix - Gleiswendel

Læs også om min anden helix.

Læs også om min tredie helix.