Gasværkslokomotiv fra APN

 

Præcis i rette tid til årets DMJU - "Modeltog for alle" i Tåstrup, har APN Productions A/S offentliggjort planer om et lille dansk gasværkslokomotiv.

Gasværkslokomotiv   Færdig 1

Foto: Gasværkslokomotiv på vej til danske modeljernbaner?

Modellen er et såkaldt saddellokomotivet i britisk byggestil. Forbilledet tilhørte i sin tid Søndre Gas- og Tjæreværk, hvor det fik nummer 1 (SØGT 1). Jernbanen.dk kunne have skrevet, at der var tale om et B-koblet damplokomotiv bygget af Fab Four Works, Abbey Road, Liverpool, England i 1899 som byggenummer 13. Længde 6,5 m. Akselafstand 1,75 m. Kedeltryk 10 kg/m2. Kul 0,5 tons. Vand 0,5 tons. 30 km/t. Nedenfor ses det måske eneste billede af lokomotivet.

IMG 4646

Foto: Det er muligvis SØGT 1, der her ses med et træk kulvogne til gasværket

At der desværre ikke rigtigt eksisterer oplysninger om forbilledet har ikke afskrækket APN fra at kaste sig ud i projektet. Firmaets altid veloplagte chefudvikler, produktionsleder, salgschef og adm. direktør A.P. Nielsen udtaler i forbindelse med lanceringen: ”I APN har vi aldrig været bange for en udfordring. Det var os der stod bag modellen af DSB litra U (den danske Big Boy), og ikke mindst den særlige MY 1287 med det kombinerede Frichs/NOHAB-design. Vi har efterhånden en lang tradition for at finde modeller, som ingen andre kender.”

Gasværkslokomotiv   Byggesæt 4

Foto: Den nye model under produktion hos APN.

Adspurgt om den nye models køreegenskaber svare A.P. Nielsen: ”Med den stationære IC4-model tilbage i 2015 viste APN, at det ikke altid er kørslen, der er i højsæde hos danske modeljernbanefolk. I modsætning til andre firmaer i branchen har vi aldrig været blege for at sige, at vores modeller ikke rykker sig ud af stedet. På den måde undgår vi skuffede købere og i vidt omfang købere i det hele taget.”

Gasværkslokomotiv   Færdig 2

Foto: Der er tale om en meget driftsikkermodel, så længe den står stille.

A.P. Nielsen slutter med at opfordre eventuelt interesserede i at opsøge APN på Modeltog for alle, ”…hvis man altså kan finde os”, tilføjer direktøren lidt skælmsk. Modeltog for alle slår som bekendt dørene op i dag, lørdag den 1. april 2023.

 

 Tak til sundborg for levering af årets historie.

1. april 2023