Bog: Børster

borsterDet var børsterne, der anlagde vores jernbaner. Det var dem, der stod for det hårde arbejde, når jernbanerne -eller andre større anlæg- skulle etableres. Det var en broget skare, der kom fra alle verdenshjørner. De fleste havde øgenavne, som vi kender det fra vores dages landevejsriddere. De var grove i munden og de havde deres eget kodeks, men satte retfærdighed højt, og de hjalp hinanden når det var nødvendigt. 

Der er ikke skrevet meget om disse mennesker og deres dagligdag. De satte i mange tilfælde livet på spil for at arbejdet kunne blive udført, og det var bestemt ikke noget fornøjeligt arbejde, men de var frie og vidste, at efter dette job var det op tll dem selv, hvorhen vejen da skulle gå.

Forfatteren har gennem interviews med nogle af de sidste børster skabt en bog, som giver et interessant -ja nærmeste fængslende- indblik i, hvordan børsternes liv var. Det er jernbanehistorie fortalt helt nede på jorden og fra en helt anden vinkel end den traditionelle "her blev der bygget en bane"-bog.  Her er der hverken stationer, togplaner eller politiske rævekager, men derimod hverdagshistorier fra et folkeslag, som forlængst er væk. På mange områder kan man drage paralleller til de forsvundne havnearbejdere, der arbejdede når der var arbejde, for en sølle penge og hvor kammeratskab og enbyrdes relationer talte højt.

Det er en rigtig god bog, som klart kan anbefales.

 

Skrevet af: Charles Haugbøll
Udgivet af: Forlaget Fremad
Udgivet i: 1. oplag: 1955, 2. oplag: 1965, 3. oplag: 1981
Sideantal: 1. oplag: 183, 2. oplag: 150, 3. oplag: 157
13. september 2014