JernbanensGodtfolkIFredericia

Jernbanens Godtfolk i Fredericia gennem tiderne

og  

Flere Jernbane-Godtfolks historier fra Fredericia

Disse to hæfter skiller sig ud i forhold til den traditionelle jernbanelitteratur, hvor fokus ofte ligger på det rullende materiel, en banestrækning eller en arbejdsplads. I disse to hæfter er vægten istedet lagt på atmosfæren og på menneskene bag jernbanen - fortalt gennem små historier.

Hæfterne er praktisk talt umulige at opdrive. Det først hæfte blev primært solgt via et par boghandlere i Fredericia, og oplaget lå på omkring 400 stk. Jeg har været så heldig at komme i besiddelse af et lille restlager, men ellers må man ty til biblioteket, hvor der findes enkelte eksemplarer.

Forfatteren er Niels Juel Grønbjerg, som er pensioneret trafikkontrollør hos DSB. Gennem hans lange liv ved bl.a. DSB i Fredericia har han hørt mange sjove samtaler og lagt øre til lige så mange fortællinger. 

FlereJernbane-GodtfolksHistorier

I indledningen skriver forfatteren: "Det er den almindelige medarbejder jeg har ville berette om, manden på gulvet, som han populært kaldes. De mennesker, som i det daglige var dem, der holdt hjulene i gang, og som ved deres virke ud fra forskellige forudsætninger tegnede hverdagen i det altid pulserende jernbaneliv". "Jeg har forsøgt i beretningerne at synliggøre de betingelser og vilkår, som de forskellige medarbejdere har virket under".

Den lange række af historier fortæller fint om det liv, som har fundet sted hos Jernbanens Godtfolk i Fredericia. Lokalt var hæfterne populære, da de udkom, og det er en skam, at de ikke er nået ud til hele Danmarks befolkning, for det er et par gode hæfter, som fint supplerer den øvrige -til tider lidt tørre- jernbanelitteratur. Historierne er ganske underholdende og fortalt med et glimt i øjet.

 

Skrevet af: Niels Juel Grønbjerg
Gode råd og vejledning fra:  Lars Viinholt-Nielsen og S.A. Guldvang
Tegninger: Gunnar Mikkelsen
Udgivet på: Eget forlag
Udgivet i: 2000 og 2001
Sideantal: 22 og 24
31. jan. 2014