Godsbanegården i Vejle
Godsbanegården i Vejle har nu i et stykke tid været truet af nedrivning. På dette sted vil man istedet bygge et kæmpe indkøbscenter.
Nedrivningen er blevet varslet i nogenlunde tid, og derfor har det været muligt at tage aktion. En borgergruppe for gamle bevaringsværdige bygninger i Vejle er blevet dannet. Det var ikke, som da pakhuset i Roskilde blev nedrevet uden varsel. Det er siden blevet til et begreb: At lave en "Roskilde pakhus". Selvom man ikke er blevet taget med bukserne nede i Vejle, så ligger der en stor kamp forude mod kommercielle interesser og prestigebyggeri.
Det varslede indkøbscenter er planlagt til at blive 72 meter højt. Hotel Australia (den hvide bygning i baggrunden) er 40 meter høj.
Risten i Vejle bliver brugt flittigt, så der skal nok findes et alternativ, hvis arealet forsvinder.
Den flotte bygning er bygget i 1914 og den er tegnet af Heinrich Wenck, som også tegnede Hovedbanegården i København.
Bygningen er arkitektonisk meget flot. Vedligeholdelsesmæssigt er området ikke i top, men istandsættelse af den gamle godsbanegård skulle efter sigende være overkommelig. Der skal ikke meget til, før den igen vil være en fryd for øjet, og det er let at forestille sig bygningen som et centrum for et kulturelt liv. Det kedelig alternativ er et 5 etagers indkøbscenter med tårne helt op i 10 etager. Et statussymbol for byens politikere.
Tankevækkende er det også, at der i Vejle i dag står to indkøbscentre, som ikke fungerer optimalt. Der er oven i købet planer om at ombygge det ene, så måske man skulle koncentrere sig om disse, før man udvider og river bevaringsværdige bygninger ned.
På samme tid misligholdt og romantisk. Jeg kunne let forestille mig en cafe med et mylder af unge ved borde og stole på denne rampe.
Et godt eksempel på et pakhus der er blevet sat flot i stand, og som er et godt aktiv for byen, er pakhuset i Kolding, som er blevet et fint spillested.
Fåborg pakhus er blevet til en nydelig restaurant.
I Middelfart er pakhuset blevet til "Ungdommens hus", som er omdrejningspunkt for mange af byens unge.
I Skjern er godsekspedition også blevet anvendt til nye gode formål - bl.a. café.
I Brande er remisen blevet kultur- & konferencecenter.
Så hvorfor ikke i Vejle? Bygningen er bestemt bevaringsværdig i mine øjne, og heldigvis er der mange, der føler det samme.
Støt op omkring gruppen i Vejle. Se link nederst.
Alle billeder er fra den 9. juli 2011.
Er dette mon enden på Godsbanegården i Vejle ... i mere end en forstand?
Links:
Facebook: "Bevar-godsbanen" <----
18. august 2013