W. E. Dancker-Jensen

Den 23. juli 2011 gik William Erik Dancker-Jensen bort i en alder af 90 år. Dancker-Jensen var en legende blandt danske jernbane entusiaster.

William E. Dancker-Jensen var søn af trafikassistent A. E. Dancker-Jensen og frue, C. E. Dancker-Jensen. Han blev født den 28. april 1921 og han var bror til J. O. Dancker-Jensen (kendt i færgesammenhæng). Familien flyttede til Ballerup station i 1923. Først i 1948 flyttede W. E. Dancker-Jensen herfra, da han blev gift med sine kone Grethe. Den nye adresse var ikke langt væk - det var ligeledes i Ballerup. Her fik de datteren Elizabeth og sønnen Anders. Senere - i 1960 - slog de rødder i Lejre.

Dancker-Jensen blev ansat i DSB's maskinafdeling i 1943. Her var han teknisk assistent på tegnestuen, men han gjorde også lokomotivtjeneste i flere år (1944-47), hvor han således kom det meste af Danmark rundt.

Han var ivrig fotograf, hvilket har beriget dansk jernbanelitteratur i form af hans mange fotografier. I fritiden var det mest de lokale sjællandske baner, der blev fotograferet - men hele landet blev besøgt i den udstrækning tiden tillod det. Det er ikke kun i Danmark, at man har haft glæde af hans fotografiske evner - Dancker-Jensen havde et varmt forhold til Norge, som han ofte besøgte. Se bl.a. W. E. Dancker-Jensen, Ei reise med Flåmsbana i 1962.

Det var specielt damplokomotiverne og færgerne, som var hans store interesse. Han havde også ordet i sin magt, og mange kan fortælle om hans evne til at fortælle en god historie.

Han var med til at vælge de 10 N-maskiner, der kom til Danmark, og han var med til at prøvekøre den første PR maskine efter ombygning. Han var med i Dansk ModelJernbane-Klub og deltog også i stiftelsesmødet af Dansk Jernbane-Klub i 1961. Han var blandt forgangsmændene til de senere så populære særtogsudflugter. Han var med, da DSB optog den kendte film "Farvel til dampen". W. E. Dancker-Jensen var museumsinspektør for DSB Jernbanemuseum igennem mange år (helt tilbage fra da det lå i Sølvgade i København).

Han blev slået til ridder af Dannebrogordenen i 1984.

 

W. E. Dancker-Jensen bliver begravet i Allerslev Kirke, lørdag den 30. juli.

Æret være hans minde.

 

Læs mere

Trn-martens.dk: W. E. Dancker-Jensen – en ven af dampen

Jernbanen.dk/forum: Dødsfald

W. E. Dancker-Jensen skrev også mange artikler og bøger. Her kan nævnes nogle:

Dmm.dk/kb-banen: "Da Nordvestbanen kom til Lejre". Tekst og foto af William Dancker-Jensen

Strejftog 5 - "Damptog gennem Danmark"

Strejftog 7 - "Gennem Danmark med Dancker. Jernbanebilleder 1943-1966"

Jernbanen nr. 4, 1989: En krønike om Frederikssundbanen

Aurlandlokalhistorie.blogspot.com: W. E. Dancker-Jensen, Ei reise med Flåmsbana i 1962.

Billede

Gm-gruppen.no:  2 billeder af W. E. Dancker-Jensen.

 

Czech Dutch English French German Greek Norwegian Russian Spanish Swedish

Quick links

sporskiftet.ico jernbanen.ico jernbanen.ico signalposten.ico baneforum.ico svenska-lok.ico stummi.ico drehscheibe.ico postvagnen.ico mjfno.ico
sundborg.ico evp.ico railorama.ico niels-modeltog.ico  skala-n.ico jernhesten.ico danskmodeltog.ico reiner.ico Mathias' sidesporoledinesen.ico
djk.ico dmju.ico djm.ico museumstog.ico shs.ico