Solen stiger over anlægget

    -  lyskasserne kommer op.

Imellem jul og nytår kom jeg endelig i gang med anlægget igen. For næsten 2 år siden overvejede jeg, hvilket slags lys jeg skulle have over anlægget, og det kom der denne tråd ud af på sporskiftet.dk: Lyssætning

IMG_3571_730

I år har anlægsbyggeriet stået noget stille og godt det samme. I mellemtiden har Reiner bygget nogle flotte lyskasser med integreret baggrund, som man kan blive inspireret af. Også hans undersøgelse af lysstofrør er interessant.

IMG_3573_350IMG_3563_350

IMG_3577_350For en del måneder siden købte jeg 4 billige enkeltrørs industriarmaturer i Bilka. Så havde jeg, da noget at starte op med.

Et enkeltrørsarmatur var måske ikke så smart at købe, da dobbeltrørs (50 Hz) industriarmatur skulle blinke i modfase og dermed være behageligere at se på, samtidig med at man undgår det værste blinkeri ved videooptagelser.

Det viste sig, at de indkøbte armaturer havde elekronisk tænding istedet for de forældede glimtændere. Det giver øjeblikkelig tænding og intet blinkeri - super. Det tyder på, at de er med HF forkobling. HF blinker ikke med de traditionelle 50 Hz, men med 30-40.000 Hz og er meget behageligere at være i stue med, samt mere økonomiske. (Kort avi af lyskasserne, 20 MB)

IMG_3564_350IMG_3566_350

Efter indkøbet gik jeg længe og overvejede, om armaturerne bare skulle skrues op i loftet (for langt oppe), hænges ned fra loftet med stålwirere (uden afskærmning) eller om der skulle sættes noget ud fra væggen (noget bøvl).

IMG_3575_350

Løsning kom, da vi tog en del hynder ind for vinteren og de blev lagt på modeljernbanen. Konen foreslog, at vi satte nogle hylder op over anlægget - underforstået: Så kunne vi da bruge al min spildplads til noget.

Fint! Hylderne skulle være bredde og herunder kunne armaturerne så sidde.

Lyskasserne er lavet af 60 cm. hvide 16 mm. laminatplader med en nedhængende kant på 15 cm. 2 - 3 store hyldeknægte holder hver af dem. Hyldeknægtene regner jeg med senere bliver skjult af en baggrundsplade - her kan man igen hente inspiration hos Reiner.

Vinduerne havde jeg egentlig ikke set som et problem, men de begrænsede opsætningen af lyskasserne hele vejen rundt, og hvad der er mere en udfordring, er den begrænsede højde for bagplade under dem, men mon ikke det lige går.

IMG_3562_730

Jeg er rigtig godt tilfreds med resultatet af lyskasserne. Det giver et godt og jævnt lys, og der er gode muligheder for at sætte yderligere lyskilder op i dem.

31 dec. 2010

Czech Dutch English French German Greek Norwegian Russian Spanish Swedish
Abonnér på My 1 2 87 feeds: feed

Quick links

sporskiftet.ico jernbanen.ico jernbanen.ico signalposten.ico baneforum.ico svenska-lok.ico stummi.ico drehscheibe.ico postvagnen.ico mjfno.ico
sundborg.ico evp.ico railorama.ico niels-modeltog.ico  skala-n.ico jernhesten.ico danskmodeltog.ico reiner.ico Mathias' sidesporoledinesen.ico
djk.ico dmju.ico djm.ico museumstog.ico shs.ico