Tur 2: DSB Mindelund i Fredericia
Tag på en 1,7 km gåtur i Fredericia.
En kort turbeskrivelse
Turen går til DSB Mindelund i Fredericia, som ligger på en af Fredericias volde, Holstens Bastion, med udsigt ud over den gamle banegård - tæt på havnen.
Turen begynder ved den gamle banegård, videre forbi det gamle varehus, og området hvor den 22 sporede remise lå. Herfra op til mindelunden, som ligger oppe på volden.
Efter mindelunden kan man tage et kig ned til det gamle rangerterrain, hvor også Svejseanstalten lå.
Dernæst tilbage til banegården, hvor man kan afslutte ved det lille pakhus fra 1877.
Se turen på Google maps her: Tur 2 - DSB Mindelund. Billederne på Google maps ligner dog langtfra, det man kan opleve i dag. I Fredericia er skinnerne også ved at blive pillet op en efter en.
Fortsæt videre frem til det lille røde hus, som er en af de sidste rester fra maskindepotets tid. På venstre hånd ligger der fortsat mange skinner, men kun et fåtal bliver anvendt i dag, hvilket tydeligt ses på bevoksningen imellem skinnerne.
Drej til højre ad Vester Voldgade op langs volden. Det er et flot navn for denne lille vej, som nok har kendt bedre tider dengang volden omgav Fredericia.
Her snor sig en sti op ad volden. Den begynder næsten ude ved Prangervej.
Hvis man venter med at gå op ad volden, indtil man kommer ud til Prangervej, kommer man forbi et af beskyttelsesrummene fra 2. verdenskrig.
Volden
I 1944 begyndte man at bygge beskyttelsesrum (bunkere) rundt om i byen. 70 stk. ialt blev det til. Heraf eksisterer de 22 stadig.
Ved vejen står der et skilt, som viser mod mindelunden.
Når man går op ad skråningen kan man nedenfor volden se en af de andre bygninger fra 1897, som stod lidt nord for remisen.
Sorte Bro
På billedet ovenover th. (af skiltet til mindelunden) fornemmer man, at stien engang har fortsat lige ud og ikke kun snoet sig op ad skråningen. I dag kan man ikke gå mere end 5 meter lige ud, men tidligere var det her at "Sorte Bro" lå. Man fortsatte lige ud over "Sorte Bro", hvor man havde en perfekt udsigt ud over baneterrænet. Her stod mange af byens drenge og holdt øje med al aktiviteten, der forgik på sporene, og de blev røget godt til, når et damplokomotiv passerede ind under broen.
Mindelunden
I dag har vi ikke muligheden for at gå ind over Sorte Bro (den blev vist sprængt væk efter banegårdslukningen i 1935) og vi drejer istedet ind i mindelunden.
Mindelunden ligger i nogle flotte omgivelser. Tæt placeret på de jernbanehistoriske bygninger og med rester af de mange spor lige nedenfor volden. Udsigen er flot og selve lunden er pænt vedligeholdt. Desværre nok ikke så kendt for mange. Der er ikke meget ved at have en mindelund, hvis ingen besøger den. Jeg håber med denne artikel at kunne ændre lidt på det. Det er tankevækkende at gå rundt i den lille park, hvor stenene står sten efter sten med årstal, titel og navn. Jernbanen har betydet utroligt meget for vores udvikling, men den har også været et farligt sted at være, og der er mange, som har mistet livet igennem årene.
I en lille sidebemærkning kan nævnes, at E 978 i en årrække var opstillet til pynt i nærheden af mindelunden. Det må være før den kom ned til den nye banegård.
Der er 78 mindesten hver med 6-8 navne. Mindestenene er udført i Bornholmsk granit, og den første sten begynder med årstallet 1900. Den nyeste sten er fra 1997.
Ialt 852 navne i hele mindelunden. Tankevækkende.
Foruden ovenstående mindesten er der en mindesten for Hansted-ulykken i 1876, hvor 7 mand blev dræbt.
I 1947 opførte man desuden denne mindemur for de jernbanefolk, der faldt i kampen mod den tyske besættelsesmagt.
En dyster tid, men vigtig at erindre.
Baneterræn og svejseanstalt
Fra den vestlige side af mindelunden fører der en trappe ned til jernbaneterrænet. Her - lidt længere mod vest - lå svejseanstalten, som jeg kender meget lidt til, men mon ikke vi kan få nogle at læserne til at fortælle herom!?!.
I området kunne man for blot et år siden se nogle af disse bygninger:
Men i dag ser der således ud:
- så der er ikke noget videre at se denne vej. Er man heldig, står der en del jernbanemateriel opmagasineret på nogle af sporene. Husk at holde afstand (4 meter til nærmeste skinne).
Det lille pakhus
Turen går nu mod øst - tilbage hvor vi kom fra - tilbage til banegården. Her kan man evt. tage et kig på det søde lille pakhus fra 1877, som står ensomt ved siden af banegården på modsatte side af Norgesgade.
Jeg håber, at der er nogen, der føler sig inspireret til at lægge vejen forbi Fredericia, på samme måde som andre har gjort det i Odense: Tur 1: SFJ's remiseområde
Fredericias nye banegård
Har man mod på mere denne dag, kan man tage et smut forbi Fredericias nye banegård eller et smut omkring hele det kæmpe remise/baneområde nord herfor. (Det er en hel tur i sig selv, som der måske også kommer en beskrivelse af på My 1 2 87 i fremtiden).
Madsby parken
Har man familien med, så er en tur forbi Madsbyparken også et besøg værd. Parken er gratis og ... imens børnene (hvis man har sådanne med) hygger sig, kan de voksne leger trainspottere ved sporterrænet, som kan beskues fra parkens bagside.
God tur
Ovenstående billeder er fra den 26. juli 2009, den 23. september 2010 og den 22. oktober 2010.
Læs mere:
Fredericia Kommune: DSBs mindelund
Wikipedia.org: DSB Mindelund
Vejleamtsfolkeblad.dk: Toget tog livet af hans far - om en af ofrene som er mindet.
Lokal-bladet budstikken, onsdag 14. oktober 2009: DSB’s Mindelund fylder 70 (pdf)
Jubilæumsbladet: D.S.B. - Danske Jernbaner i hundrede år 1847-1947
Bjarneandersen.net: Systematisk gennemgang af Mindelunden
Navne:
Fredericiakommune.dk: Navneliste (2005) over de DSB ansatte, som mindes i DSB Mindelund
Roennebech.dk: Her kan du søge efter navnene i Mindelunden (Optimeret til IE)
Billeder:
Pinkcadillac.dk: Et billede af E maskine no 978 udstillet i Mindelunden i Fredericia
Kludemutter.blogspot.com: Volden i Fredericia
Irene-kalender.dk: Et par billeder fra Mindelunden (og lidt andre jernbanerelaterede billeder)
Visitdenmark.dk: Mindemur for statsbanefolk
Pouloginge.dk: Et enkelt billede fra DSB Mindelund
Andre ture:
Dec 2010