Nyt fra EpokeModeller, juni 2010

Der er kommet flere nye bygninger fra EpokeModeller. Alle i laserskåret karton.

De første to modeller er nok mest interessant for dem som kører tysk, men det gør dem ikke mindre flotte.

Først er der stationen Schmalzgrube, EpokeModeller 007084

schmalz

til en pris på kr. 229. Forbilledet ligger ved Museumsbanen "Steinbach–Jöhstadt" i Tyskland. Mere info kan ses her: de.wikipedia.org/wiki/Schmalzgrube

 

Fra samme område i Tyskland kommer dette vandtårn/hus Steinbach - bei Jöhstadt. (som intet har at gøre med Stein Bagger smiley-wink)

steinbach

Vandtårnet 007083 står i kr. 339 og er inkl. vandkranen på siden.

Billede af originalen kan ses her: www.panoramio.com/photo/32612988 samt ruinen "Das Wasserhaus von Steinbach" på www.pressnitztalbahn.de

Lidt modigt af Per, da der allerede i dag findes en model af vandtårnet (Samt fra CDT Modelle?), men mon ikke vores danske EpokeModeller slår det på kvaliteten.

 

Den næste model er en "Tørrelade for pressenninger".

007086

Prisen for tørreladen er på kr. 249 og den har nr. 007085.

Tørreladen er et eksempel på upåagtede jernbanebygninger, som forlængst er forsvundet. Modellen er lavet på grundlag af en artikel med tegning og billeder i lokomotivet for længe siden. Man brugte sådanne lader til at tørre presenninger til åbne godsvogne ved større godsstationer. Da ældre presenninger var lavet af canvas, var det vigtigt at tørre dem, så man undgik at de mugnede og rådnede på lageret, men det samme gør sig også gældende med kunststofpresenninger, selvom de er mere modstandsdygtige.

 

Den sidste model er også interessant. Det er af Fruens Bøge Station i Odense.

007085

Modellen hedder "007085 Fruens Bøge station". Den koster kr. 549

Forbilledet

Fruens Bøge station er opført i 1876 og den er tegnet af H.A.W. Haugsted. Den blev opført af De Sydfynske Jernbaner (SFJ) i forbindelse med etablering af Odense-Svendborgbanen. I starten var stationen kun åben i sommerhalvåret, da den fungerede som station for områdets "underholdningsindustri" med dans og musik. Fruens Bøge Station ligger i naturområdet i det sydlige Odense, med skov og sø og hvor der var et livligt leben med bal i weekenderne - den tids underhodning som siden er blevet udskiftet med radio, fjernsyn og diskotek.

IMG_2248

Senere blev stationen bemandet hele året rundt og stationen blev en travl station. Ikke mindst efter at tilslutningen til Nørre Brobybanen (ONFJ) kom til i 1906. Dennes tilslutning lå lidt syd-øst for Fruens Bøge og medførte en del ændringer for Dalum papirfabriks sidespor. Dalum papirfabrik var den industri som sørgede for industrikørsel helt op til vore dage. I dag er det udelukkende Desiro tagsættene, som befarer strækningen til daglig. I 1911 fik forbindelsen konkurrence i form af sporvognen, der fik endestation overfor Zoologisk have, som støder op til Fruens Bøge.

IMG_2245Stationen adskiller sig fra de øvrige stationer på Svendborgbanen og spørgsmålet er om denne type er lidt for speciel for modeljernbanefolket. Der findes dog flere eksempler på stationer, som har de samme træk, f.eks. har Sorø Station både de gule sten, langstrakte form, hvide dannebrogsvinduer og mørkegrønne bindingsværk. Modellen ser velykket ud og skal vi hænge os i detaljer, ja så må man selv tilføje et tagvindue, men muligvis har den ikke haft dette tidligere. Det er nok til at leve med.

En smuk station, som blev fredet i 1992.

 


Modellerne kan ses på EpokeModellers hjemmeside: www.epokemodeller.dk

Direkte links:

007083 Steinbach vandtårn
007084 Schmalzgrube
007085 Fruensbøge station
007086 Tørrelade for pressenninger

Af andre nyere modeller kan også nævnes 007082 Jöhstadt remise.

13. juni  2010

Czech Dutch English French German Greek Norwegian Russian Spanish Swedish

Quick links

sporskiftet.ico jernbanen.ico jernbanen.ico signalposten.ico baneforum.ico svenska-lok.ico stummi.ico drehscheibe.ico postvagnen.ico mjfno.ico
sundborg.ico evp.ico railorama.ico niels-modeltog.ico  skala-n.ico jernhesten.ico danskmodeltog.ico reiner.ico Mathias' sidesporoledinesen.ico
djk.ico dmju.ico djm.ico museumstog.ico shs.ico