Lav dit eget dukkehus
For en del år siden lavede jeg et dukkehus til min datter. Desværre gik jeg for grundigt til værks og det endte med, at datteren var ved at være for stor til dukkehuse, da huset var færdigt.
Det har trods alt haft en renæssanse siden. Det er dejligt at se sin datter stå i lang tid og sætte tingene sirligt på plads - så helt tosset har det alligevel ikke været.
Nu skal jeg have finpudset strømføringen lidt, så det bliver klart til børnebørnene - når/hvis de engang kommer . I mellemtiden håber jeg, at denne beskrivelse kan glæde og inspirere andre til selv at gå i gang.
Alternativet
Alternativet til et gør-det-selv dukkehus er at købe et færdiglavet. Kigger man på nettet, så findes der mange slags (i skala 1:12), men en stor del af dem kommer op på en pris over 2-3000 kr. Kigger man i butikkerne, så findes der stort set kun to slags dukkehuse på markedet. Det drejer sig om et simpelt trædukkehus og så det udbredte Lundby dukkehus.
Jeg valgte gør-det-selv løsningen. På nettet findes der ikke så mange beskrivelser heraf.
Husets opbygning.
Huset er opbygget i 9 mm krydsfiner og i samme skala som Lundby, dvs. ca. 1:18. Så er det nemmere at indkøbe ekstra møbler - lidt nye møbler kommer der jo nok, selvom konen har en pæn samling liggende i forvejen fra hendes ungdom.
Huset var en oplagt chance til at eksperimentere lidt.med at tegne i 3D CAD programmer.
Klik på tegningen for stor størrelse.
Udfra CAD tegningerne var det nemt at skære stykkerne ud. Jeg valgte dog at ændre lidt på designet. Således kom der også en veranda på 2. salen. Længden blev kortet lidt af, så det kunne stå i en ABC reol. Desuden blev alle murender fræset 3 mm ned og påsat lister for at få en bedre finish. I gavlende blev to vinduer lavet bredere, så de kunne fungere som håndtag.
Dukkehuset måtte ikke være for dybt, så adkomst blev svær. Jeg overvejede bl.a. at lave det opklappeligt med sidehængte "døre" hvor i der kunne være værelser.
Selvom det var et dukkehus, så syntes jeg, at det skulle kunne lukkes, så det lignede et "rigtigt" hus, når det ikke var i brug. Tanken var, at det samtidig var beskyttet mod støv og skidt. Forsidepladerne kunne laves sidehængte, men så ville de være i vejen i siderne. Løsningen blev, at forsiden kunne lukkes op og vippes bagover sammen med taget. Forsiden af nederste etage kan klappes ned og fungerer som forhave.
Haven
Når stueetagens forsiden er lukket ned, udgør forsidens to vinduer nu istedet en lille sandkasse og en swimmingpool. Underlaget er lavet at kunstgræs (købt hos den lokale togpusher før man blev grebet af denne dejlige hobby). Lidt blomster - købt samme sted - blev limet i kanterne. Desuden et fliseunderlag lavet af hyldepapir i gråt.
Køkkenet
Køkkenet er pænt stort og indeholder en lille spiseplads.
Stuen
Stuen er husets største rum, og egentlig havde jeg planlagt, at man med en flytbar skillevæg kunne opdele den i en spisestue og en stue, men den idé blev forkastet da huset blev kortere. Gulvet er lavet af parketgulvs-papir købt i hobbyforretningen Fredensborg Indkøbscentral.
Den fungerende afbrydekontakt er installeret, men lampen mangler at blive opsat i loftet. Lys i kaminen ligner ild.
Gangen og børneværelserne
Lige som i et rigtigt hus så er det ikke rart at gå igennem andres værelser, så derfor gjalt det om at lave en gang, som ikke samtidig vanskeliggjorde adkomsten til de bagvedliggende værelser. Løsningen blev at lave en gang, som blev visuelt adskilt fra værelserne ved en kant samt en anden gulvbelægning.
Børneværelserne blev lavet lige store, så der ikke bliver skænderier om hvem der skal have hvilket værelse.
Badeværelset
På badeværelset er der opsat fliser. Der er anvendt forskellige slags til væg og til gulv. De er købt i Fredensborg indkøbscentral. De mørkeblå fliser sidder fast på det flytbare badekar og vask.
Tv stuen og soveværelset
Gulvet i tvstuen/hobbyrummet (her burde der stå en modeljernbane) er sildebensmønstret parketgulv papir købt i Fredensborg indkøbscentral. Dukkefar mangler stadig at montere gelænder for trappen. Det er lidt farligt lige nu.
Verandaen
Verandaen er blevet belagt med restfliser fra badeværelset. Gelænderet er lavet af rundstokke og små lister som efterføjende har fået en gang hvid maling.
Trapperne
Trapperne er lavet af krydsfiner pålimet stumper af trekantprofiler.
Fod og loftspaneler
For at få nogle pæne afslutninger er der pålimet fod og loftspaneler overalt. Der er sat mange søm op på væggene, så billeder, spejle og ure kan flyttes rundt.
Vinduer og døre
De indvendige døre er enten genbrugsdøre fra et gammelt skrottet dukkehus eller døråbniner uden døre. Døren til verandaen og hoveddøren er lavet af en tynd plade med et lille søm i top og bund som hængsel.
Vinduesrammerne er lavet af små vinkellister som er skåret i smig i alle hjørner.
Lys
Der er ført lys rundt til alle rum. Til ledningerne er der fræset riller på bagsiden. Som elektrikerrør er der anvendt sugerør. Så kan ledningerne udskiftes uden det hele skal brækkes op. I de fleste rum er der indlagt stikdåser fra Lundby. Transformatoren kommer også fra Lundby.
Det var et stort arbejde, men det var det værd.
Andre dukkehus links:
"Lav selv dukkehus" på den gamle dukkehussiden.dk: dukkehushobby.dk
Dukkehussiden: www.dukkehussiden.dk
Dukkehusshoppen: www.dukkehusshoppen.dk
Spændende huse til salg: www.byneel.dk
Lundbys hjemmeside : www.micki.se
Min Miniatureverden: www.123hjemmeside.dk/miniatureverden
Kikkasser - en miniatureverden i vinkasser: www.kikkasser.dk